Suomeksi

Fiber till Degerby

Några degerbybor har jobbat för att få fibernät till byn. Här kommer några frågor och svar till vad det handlar om.

Vad är fibernät?

Optisk fiber eller ljuskabel är en kabeltyp där man istället för elektriska impulser använder optiskt ljus för att överföra data. Optisk fiber är inte känslig för elstörningar för i stället för metall innehåller den glas. Överföringskapaciteten är enorm. Optisk fiber är en modern, trängselfri datatrafikkanal med lika höga upp- och nedladdningshastigheter.

Varför bygger man fibernät?

För hundra år sedan drog man kopparkablar till alla hus för telefon. För att överföra prat via nätet krävdes 2400 b/s (bit per sekund). När hushållen anslöts till Internät togs kopparkablarna i nytt bruk. Först användes så kallade telefonmodem och nu används en teknik som heter ADSL. Genom tekniska framsteg under 20 år har man lyckats pressa 24 Mb/s genom telefonkablarna men där går gränsen. I Degerby är den snabbaste ADSL-förbindelsen man kan få 8 Mb/s.

Då tiden löpt förbi koppartrådsnätet tar fibernätet över. Anslutningarna som nu säljs är upp till 500 Mb/s och fibrer klarar av åtminstone 1 Pb/s (femton nollor). Nu kan man genom fibern få snabbt nät och tv-tjänster samt olika så kallade OTT-tjänster som t.ex. Netflix, Spotify och Viaplay. I framtiden kommer fibern att möjliggöra många nya tjänster. För tillfället är de t.ex. smarta hem, e-hälsovård och vituell verklighet som går snabbt framåt.

Hur mycket hastighet behöver man?

Då hushållen på nittiotalet med modem började ansluta sig till nätet var hastigheten några kb/s. Man kunde surfa men fick vänta några sekunder på varje bild. Det skulle ha varit omöjligt att se på YouTube med den hastigheten.

Nu har en normal anslutning en hastighet på några Mb/s. Det som för tillfället kräver mest av förbindelsen är att se på film. IP-TV är nu på kommande. Med den kan man se på vanlig teve via nätet. Att se på en HD-kanal kräver 10-20 Mb/s. Om man i hushållet samtidigt ser på två olika kanaler krävs det dubbla och så vidare. Om man vill se på Netflix i ultra-HD-kvalitet krävs det 25 Mb/s.

På tjugo år har hastighetsbehovet tusenfaldigats genom att det bildats nya tjänster man inte kunnat drömma om i början. Det är inte omöjligt att utvecklingen fortsätter på samma sätt. I så fall kommer vi att behöva några hundra megabit per sekund inom tio år.

Vad sker nu i Degerby?

I några år har bybor diskuterat om fibernät. Bland annat har Guy Källberg från Optonet varit i byastugan och berättat om nätandelslaget i Bromarf.

Nyligen anmälde Karis telefon intresse att dra fiber i byn och byaföreningen ordnade öppet möte om ärendet 8/2-2017. Med på mötet var även kommundirektören Jarl Boström eftersom kommunen vill ha fiber till skolan. På mötet bildades en grupp med uppgift att pejla intresset bland byborna. Den består av Leif Nystén (Furuborgsvägen 8), Robert Hampf (Furuborgsgränd 2) och Robert Lemström (Kärrbyvägen 52).

Området Karis telefon har planerat för fiber består av följande vägar: Tomtesvängen, Furuborgsgränd, Gummarbackavägen, Furuborgsvägen till och med nummer 29 och Degerbyvägen till och med nummer 35. För att skrida till verket vill Karis telefon ha 25-30 hus med.

Vad kostar det?

Om 20 hus kommer med blir priset för fiberkabeln 2000 € per anslutning (normalt pris 2500 €). Avbetalning kan ske på fem år. Varje anslutning behöver också en Karis telefons aktie som kostar kring 200 €. Månadsavgifterna finns i Karis telefons prislista. Fibermodemet hör till anslutningen så det enda man behöver skaffa är en nätkabel mellan modem och dator/wifi-station (till exempel denna) om man inte har det från förrut.

Anslutningspriset gäller dem som ansluter sig nu. Om vill ansluta sig senare sker det antagliten till ett högre pris.

Arbetet som görs i hemmet och på tomten berättigar till hushållsavdrag i beskattningen. Den avdragbara summan är 550 €.

Jag har nät via gamla telefonkablar. Lönar det sig att byta?

Om man ser till månadsavgiften kostar Elisas ADSL nu 28,90 € för 8 Mb/s som är maxhastighet. Kostnaden för fibern i samma klass (10 Mb/s) är i samma klass 29,90 €. Detta pris innehåller även Kabel-tv med ca 20 baskanaler och TV-kort som behövs för eventuella betal-tv-kanaler.För 35,28 € i månaden får man en fiberanslutning på 100 Mb/s, medan paketet med 100M+kabel-tv+TV-kort kostar 39,90 €/mån.

Koppartrådarna som på 1900-talet gick till varje hus är gammal teknik som håller på att försvinna. De dras ofta inte till nya hus och befintliga kommer med tiden att monteras ner.

Jag har nät via mobiltelefon. Lönar det sig att byta?

I motsats till fiber och ADSL delar mobilanvändarna hastigheten med andra användare. Om flera surfar samtidigt skunker hastigheten. En rundfrågning i Degerby ger vid handen att en 21 Mb/s förbindelse via Sonera normalt ger cirka 10 Mb/s men kan sjunka till 5 Mb/s eller lägre under tider då flera använder nätet. Enligt Soneras sidor på nätet växlar den verkliga hastigheten för en 100 Mb/s förbindelse mellan tio och hundra Mb/s.

En förbindelse med maxhastigheten 100 Mb/s hos Sonera kostar 34,90 per månad. För ungefär samma pris får man med fiber en förbindelse som är 100 Mb/s på riktigt. I motsats till modemförbindelsen ger fiberförbindelsen samma hastighet åt båda hållen som har betydelse då man skickar data ut mot världen.

Framtiden för mobilt internät är oklar. För att kunna höja hastigheten krävs en ny generation (5G). För snabbare nät krävs högre frekvenser som gör att basstationerna måste vara mycket närmare varandra än nu. Man kommer knappast att kunna täcka landet lika bra som nu.

Är det något annat jag bör beakta?

Fiberanslutning kommer antagligen att höja värdet på fastigheten. Om några år kan köpbeslut av bostad komma att fattas utgående av om det finns anslutning eller inte.

Jag bor utanför området. Kan jag också vara med?

Området som beskrevs ovan är det som Karis telefon hade med sig till mötet. Om det finns mycket intresse på andra tätbebyggda områden kan nätet komma att byggas ut dit i ett senare skede. Det kan därför löna sig att höra av sig till någon i gruppen fast man inte bor i kärnbyn.